Centenari i Modernisme

150 ANIVERSARI DE L'ATENEU A À PUNT

150 ANYS AL SERVEI DE SUECA

REGAL I RECORDS D'ANTICS ALUMNES

L'ATENEO SUECO DEL SOCORRO, UN EDIFICI ÚNIC AMB UNA HISTÒRIA ÚNICA

MODERNISME EN CÒMIC

DOS REVISTES ESCOLARS I UN LLIBRET DE FALLA

ELS ESCODRINYADORS DE SUECATV VISITEN L'ESCOLA

UNA DE MODERNISMES

El Modernisme és un ampli moviment artístic que arranca a finals del S. XIX i adequa les arts decoratives i l'arquitectura a les noves tècniques i materials industrials del moment. Però de modernismes n'hi ha molts i els anomenem d'una manera diferent segons el país: Art Noveau a França i Bèlgica, Modern Style a la Gran Bretanya i als Estats Units, Sezession a Àustria, Jugendstil a Alemanya, Liberty a Itàlia... I en cadascuna de les variants trobem característiques pròpies.

De vegades, l'estil es caracteritza per unes línies geomètriques i abstractes, com passa a la Estació del Nord de València per influència de la Sezession austríaca. Amb tot, el reconeixem normalment per les línies sinuoses i asimètriques, i per l'ornament floral i colorista; especialment en les arts aplicades en objectes de vidre, ceràmica, ferro i metall, mobiliari; disseny en general o pintura. Fins i tot en la tipografia; com la que utilitza Martina en aquest cartell commemoratiu del Centenari.

Però no és el mateix una pintura, el disseny d'un peu de làmpada o el traçat d'un jardí on perdre's i deixar volar la imaginació i els sentits que un edifici d'habitatges, un hospital o un col·legi; on el programa ha de manifestar-se d'una manera molt més racional. Com en el cas de la nostra escola. A propòsit d'això, adjuntem un article (pàgines 1 i 2) que parla d'un treball recent sobre Bonaventura Ferrando portat a terme per l'arquitecte Ignacio Matoses.

L'autor s'hi refereix a l'escola com un admirable exemple de la implantació d'un programa dividit en dos eixos – el formatiu i el de serveis – que aprofita la connexió per a marcar-ne l'accés. A escala anecdòtica, també ens explica que podem trobar les seues inicials amagades a simple vista en la major part de les seues obres... Però això és una altra història.

El cas és que la forma no té per què anar renyida amb el seu contingut. I el que hui ens proposen Sergi i Rubén, també de segon d'ESO, és una versió més juganera de la façana sense renunciar a les virtuts del projecte original; però aquesta vegada, inspirada en les fantasies de Gaudí al Parc Güell a Barcelona. Amb quina us quedaríeu vosaltres?

SOPAR DEL CENTENARI: ÀLBUM DE FOTOS (I VÍDEO REMEMBER)

Ara sí, ja teniu a la vostra disposició el tan esperat àlbum de fotos del Sopar del Centenari que porteu demanant-nos un parell de setmanes; per accedir-hi només heu de clicar damunt la imatge. I, també, el vídeo remember que projectàrem durant la vetllada i que tant us va agradar!

Escola Jardí de l'Ateneu. Centenari 1914-2014 from EJ on Vimeo.

Res més de moment. D'ací a cent anys tornem a quedar en un nou sopar per buscar-nos entre les fotos d'aquell primer centenari que vam celebrar en 2014. I si us sembla massa temps, ja sabeu que teniu les portes obertes per visitar-nos quan vulgueu.

Perquè, com algú ens va recordar l'altra nit, l'escola és la casa dels xiquets. I de xiquets, a tots ens ha quedat alguna cosa. El que potser no sabíeu és que alguna cosa de cadascun de vosaltres també ha quedat per sempre en l'Escola Jardí de l'Ateneu...

Sereu benvinguts si veniu a comprovar-ho. Salut i bona memòria!

gf