Les muralles carlines a l'escola, amb Pilar Colechá

L'últim dilluns de classe, els alumnes de segon d'ESO i aquells de tercer que no estaven al viatge de final de curs van assistir a una interessantíssima exposició i classe pràctica impartida per Pilar Colechá. L'arquitecta tècnica i màster en Conservació en el patrimoni arquitectònic va vindre a l'escola per parlar-nos de les muralles carlines, un tema que coneix com ningú després de més de dos anys investigant per a la seua tesina “Les muralles carlines de Sueca 1838-1903”.

Aquesta muralla d'època moderna va ser dissenyada pel militar Francisco Belda amb el principal objectiu de defendre la ciutat dels saquejos de les faccions carlines que utilitzaven Sueca per aprovisionar-se. Al llarg de la seua història, va anar adaptant-se segons les necessitats i influint en el traçat urbanístic de la ciutat fins que va ser enderrocada a començaments del segle XX.

Hui en dia encara en tenim parts en peu, unes ben visibles i d'altres, més amagades; però amb un traçat perfectament reconeixible que els alumnes van resseguir a través de plànols actuals. Tots aquells que no vau tindre la sort d'estar aquell dia i teniu curiositat pel tema, podeu veure una entrevista parlant-ne a la televisió local i una altra, d'uns anys abans, mentre encara estava fent recerca a l'Arxiu Històric Municipal que enguany vam visitar amb els alumnes de segon i quart d'ESO i que fa uns mesos donava a conéixer un Document del mes de gran importància a propòsit de les muralles.

gf