Cent anys, també, de la Primera Guerra Mundial

Enguany celebrem el centenari de l'Escola Jardí; ara fa cent anys, el dos de desembre de 1914, es produïa el trasllat de les escoles de l'Ateneu al flamant edifici modernista projectat per Bonaventura Ferrando. Però no és l'única commemoració que hem tingut entre mans al llarg del curs, pregunteu als alumnes de quart de secundària.

Com sabeu, una miqueta abans, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo el 28 de juny de 1914 i això fou l'espurna que desencadenà la Primera Guerra Mundial, un conflicte sense precedents que rebentà els grans imperis d'Occident.

Segons explica Lluís M. Rosado a L'associacionisme a Sueca (1841-1930), les actes de l'Ateneu durant el període de guerra només reflecteixen les qüestions pròpies del funcionament de la societat: amortització d'emprèstits, admissió de socis... o la conveniència que el sextet que dirigia el Sr. Castañer, pianista de la societat, fera alguns concerts.

El que el doctor en història no ha pogut dilucidar és si això era perquè els socis buscaven allunyar-se dels problemes derivats del conflicte bèl·lic o perquè pretenien donar una sensació de normalitat davant del drama que s'estava vivint al continent.

Un segle després no tenim excusa i més perspectiva. Per això us recomanem l'especial multimèdia de la revista Sapiens, un viatge pels diferents episodis i escenaris de la contesa: la guerra al mar, els duels dels pilots a l'aire, el dia a dia i les batalles a les trinxeres o la vida a la rereguarda.

El monogràfic compta amb 150 imatges extretes d'arxius internacionals com la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i una desena de vídeos, alguns d'ells provinents dels National Archives de la Gran Bretanya, com el que mostra el mariscal Douglas Haig inspeccionant les runes de la línia Hindenburg.

En d'altres es poden veure escenes quotidianes a les trinxeres (soldats lluitant, menjant, descansant i afaitant-se a les trinxeres), submarins enfonsant cuirassats o, fins i tot, al 'Baró Roig': el pilot més temut i llegendari de la Primera Guerra Mundial...

Bon estiu i bona memòria!

gf