EL RETRATISTA: 6 D'OCTUBRE A L'ATENEU.

 

Continuem fent memòria amb motiu del centenari de l'Escola Jardí. Ara de la mà de l'Ateneu i amb una activitat de luxe: la projecció de El retratista, un interessantíssim documental dirigit per Alberto Bougleux a partir d'una idea de Sergi Bernal.

La presentació anirà a càrrec de la sociòloga especialitzada en història oral Roser Grau, qui ha col·laborat en altres ocasions amb els autors del documental. Amb ella podrem parlar d'un projecte que coneix molt bé i que ens revela, sense filtres, el millor i el pitjor de la naturalesa humana.

Si us interessa la pedagogia, la memòria històrica o, senzillament, voleu emocionar-vos amb la xicoteta gran història d'un mestre d'escola rural, no us podeu perdre la projecció, oberta al públic, que tenim programada a partir de les vuit de la vesprada del dilluns 6 d'octubre a l'Ateneu. Esteu tots convidats.

 

 

D'on ve el projecte El retratista ?

El fotògraf Sergi Bernal va descobrir la història d'Antoni Benaiges per casualitat mentre feia un reportatge sobre unes fosses comunes de la Guerra Civil a Burgos.

Estirant el fil i parlant amb els pocs testimonis que setanta-sis anys després encara estan vius va reconstruir la història d'aquest mestre que implantà el mètode Freinet en una escoleta rural.

Aquest innovador mètode donava el protagonisme i la paraula als xiquets, i per això els va comprar una impremta i un magnetòfon.

S’han conservat algun dels quaderns que es feren i un d’ells, titulat “El retratista”, dóna nom al documental. Però l’arribada de la Guerra Civil acabaria amb el seu projecte d’ensenyament.

Benaiges va desaparéixer com tants republicans i es creu que està enterrat en una de les fosses comunes de Burgos prop de Bañuelos de Bureba.

El projecte de Bernal es va convertir en una exposició fotogràfica que més tard es va convertir en un llibre. Després, amb l’ajuda del director Alberto Bougleux, es va portar a terme el documental.

Tràiler:

El Retratista - trailer from alberto bougleux on Vimeo.

També podeu saber més coses del documental a través dels següents enllaços:

SuecaTV: El retratista a l'Ateneu from EJ on Vimeo.

 

LES FONTS ORALS AMB EL RETRATISTA I ROSER GRAU A QUART D'ESO [09/10/14]

Al Departament de Ciències Socials de l'Escola Jardí encetem curs amb una classe magistral amb els alumnes de quart d'ESO a propòsit de les fonts orals i la seua importància en el treball de l'historiador impartida per la sociòloga Roser Grau, qui la vesprada anterior ens va regalar la presentació del documental El Retratista d'Alberto Bougleux a l'Ateneu.

Roser i Alberto han col·laborat en diferents projectes documentals des del Grup de Recerca en Ciències Socials CERCA, una associació que treballa en la investigació política i social en els àmbits de les Ciències Socials i que contribueix al seu desenvolupament i difusió, tot emfasitzant l'ús de les noves tecnologies com a ferramenta d'intervenció social.

En acabar la projecció, vam tindre l'oportunitat de comprovar que els vincles de Roser amb la ciutat de Sueca continuen intactes després de molts anys d'haver-hi viscut; no només a través del seu treball sinó de tots aquells amics i companys que no van voler perdre's l'oportunitat de saludar-la personalment.

Així està ben viu el resultat d'aquella llavor que va plantar com a directora de la Casa d'Oficis "Aula de Natura" amb l'impuls de l'Associació Muntanyeta dels Sants que va sobre rodes. I de molts altres projectes de referència encara, com la publicació amb Aurelio Peña de "Les plantes del Parc de l'Estació i del jardí de l'Escola Carrasquer de Sueca: el patrimoni natural d'una ciutat".

SuecaTV_El retratista (2) from EJ on Vimeo.

Amb aquests precedents, l'endemà els alumnes van tindre l'oportunitat de comentar amb Roser aspectes del documental i parlar de la seua feina, en què ha d'anar estirant pacientment els fils de la memòria amb uns punts de partida tan subjectius i difícils de gestionar com són la veu i els records de persones; especialment, aquelles d'edats avançades com en el cas de El Retratista.

Però, a més a més, ens explicava Roser, sense les fonts orals no hauríem accedit a la història més llunyana; a classe ens ho va exemplificar amb Aqueras muntañas (Aquelas montanhas), una cançó occitana que havia anat lliscant de generació en generació durant set segles fins a convertir-se en un patrimoni immaterial compartit per gent d'edats, procedències i condicions molt diferents.

 

També són la clau de volta per a entendre el nostre passat més pròxim. De fet, fa molt poc, havia participat en un treball per commemorar un 150 de l'Ateneu d'Igualada i la fundació de la seua escola, per cert, amb un codi genètic sorprenentment similar a la nostra. El documental L'escola de la meva vida reunia el testimoni oral d'exalumnes, que van viure en primera persona la implantació del moviment de renovació pedagògica a la ciutat i la seua clausura al final de la guerra.

En definitiva, les fonts orals també són el contrapés de tota la documentació oficial escrita, que no per escrita ha de deixar de contrastar-se. I viceversa. De fet, aquesta serà la següent parada dels nostres estudiants sènior: les fonts escrites, amb la visita a l'Arxiu Municipal com varen fer els seus companys l'any passat. Per a ells la història no ha fet més que començar.

gf