IX JORNADES EDUCATIVES: ACTUACIONS D'ÈXIT A L'ESCOLA JARDÍ

Estimada comunitat educativa,

No sabem si també us ha passat, però nosaltres hem estat tota la setmana comptant els dies que quedaven per a què arribara la segona part de les IX Jornades Socioeducatives de Sueca d'enguany que se celebraren dijous passat, 28 d'abril, al Centre Cultural Bernat i Baldoví.

Es tractava d'una ocasió molt especial, ja que comptàvem amb les companyes Marta Santandreu, directora de l'Escola Jardí, i Caritat Malonda, cap del Departament de Lletres, acompanyades pels joves (i excel·lents) ponents Mar, de 1r d'ESO, i Juanlu i Cristina, de 4t d'ESO, a dalt l'escenari.

El motiu no era altre que explicar-nos les tertúlies literàries dialògiques que s'havien portat a terme en l'etapa de secundària, una experiència d'actuació educativa d'èxit de la qual hem pogut contrastar plenament la validesa --també a secundària, i amb la qual tots els qui hem participat, majors i menuts, ens hem enriquit i hem aprés a parts iguals. Segur que repetirem.

En la introducció de la ponència, Marta va recordar com la idea de començar amb una actuació educativa d'èxit va sorgir d'una manera consensuada. Per a conéixer de prop aquest tipus d'experiència, alguns professors i membres de l'AMPA assistiren al seminari "A muscles de Gegants". I tot i que convertir-se en una comunitat d'aprenentatge encara quedava lluny, es va trobar factible aplicar una actuació educativa d'èxit: tertúlies dialògiques per a començar. El departament de Lletres va incloure la dinàmica en el pla lector i s'organitzaren unes sessions formatives per al claustre de la mà de Gaspar Izquierdo al mateix centre, tot un luxe que va acabar-nos d'entusiasmar en el projecte. L'engranatge s'havia posat en marxa i era imparable.

En l'aplicació de la dinàmica de les tertúlies hem trobat entrebancs i dificultats en l'execució, però també uns tímids fruits que ens animen a seguir i a perfeccionar la tècnica. La comunicació "De les arrels als fruits" conta tot el procés, amb els alumnes com grans protagonistes.


Dimecres, 21 d'abril, va començar a Sueca una nova edició de les Jornades Educatives de Sueca organitzades per la regidoria d'Educació amb la col·laboració del Gabinet Psicopedagògic Municipal sota el lema "Les interaccions i la participació, elements claus per l'èxit escolar i social" amb la jornada inaugural a càrrec de la reconeguda psicòloga Rocío GarcíaCarrión.

Dijous, 28 d'abril, a més de l'Escola Jardí, també s'han presentat experiències d'actuacions educatives d'èxit a càrrec d'altres membres de les comunitats educatives del col·legi CEIP Carrasquer de Sueca i del CEIP Lluis Vives -Escolaica, de Cullera.

Si us vàreu perdre la jornada encara podeu recuperar els testimoniatges dels companys de Mar, Juanlu i Cristina: Marc, Marta, Mireia, Nerea, Candela, Zoe, Aroa, Martina, Antonio, Víctor, Claudia, Sandra, que van dir la seua en diferit a les projeccions que acompanyaren la comunicació i que us enllacem perquè us en feu una idea: De les arrels als fruits (presentació amb vídeos).

gf