2N I 4T D'ESO: NOVA INCURSIÓ A L'ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

Hui ha tornat a quedar palés que només la paciència de l'arxiver Joan Pi i del tècnic Enric Alforja estan a l'altura de la seua saviesa i bona feina. Després de la incursió de l'any passat organitzada pel Departament de Socials a l'Arxiu Històric Municipal de Sueca (encara no en coneixeu la web?), no han escarmentat i han acollit els alumnes de segon i quart d'ESO amb la mateixa amabilitat i tendresa de sempre.

Així, no ha faltat la visita per les instal·lacions, amb els impressionants armaris compactes mòbils de dos plantes fets a mida: amb una sola mà i el principi de la física d'Arquimedes que explica el funcionament d'una corriola es poden moure milers de quilos de documents. I tot això, com si res, damunt d'una volta lateral del Convent!

Amb els alumnes de quart, hem trobat una relació impossible entre Carlota Godoy i Iñaki Urdangarín que ara no desvelarem. I amb els de segon, hem fet un salt de 769 anys per parlar de la bandera de Sueca i de la seua carta pobla; sabíeu que Ferri és l'únic llinatge dels nous pobladors cristians dels S. XIII que s'ha mantingut xino-xano fins a trobar-lo entre algun dels nostres alumnes en l'actualitat? El més curiós és que el cognom no és d'origen català, sinó italià!

Com no podia ser d'altra manera, hi ha hagut la prescriptiva visita als plànols de Bonaventura Ferrando de l'Escola Jardí, que va camí de convertir-se en una romeria tradicional arran de la celebració del centenari. I encara no hem acabat d'assimilar la inquietant descoberta que en l'illa de cases on ara es troba Capritxets i Llepolies Joel i que serveix de punt de trobada per a la jovenalla de segon d'ESO hi havia prevista la construcció d'una presó judicial del partit de Sueca!

Per si fóra poc, a més d'eixir una miqueta més sabedors de la història del nostre poble, hem tornat amb una recomanació que de seguida hem portat a la pràctica: l'adquisició per a la biblioteca de l'escola de la primera edició del treball de Pilar Colechá Benito, "La muralla i portes de Sueca: 1833 – 1933". No és la primera vegada que en parlàvem. Ja sabeu on trobar-lo. Mentrestant, podeu veure la presentació del llibre que fa poc es va portar a terme a l'Ateneu al següent enllaç.

gf