El 25 de gener de 1869 es funda a Sueca el Ateneo Sueco del Socorro, “un centro en donde las clases obreras puedan acostumbrarse a las distracciones propias de una sociedad culta”. El reglament anuncia una institució independent de les autoritats; els seus socis –majors de catorze anys i validats per la Junta– tenen plena llibertat d’expressió i pagaran una quota mensual de cinc rals per formar part de “un verdadero elemento de civilización que los coloque al nivel de los más adelantados”.
Les exigències econòmiques obliguen a crear en 1880 una caixa d’estalvis que concedeix préstecs, gestiona hipoteques i manté llibretes d’estalvi. Poc després, es tramita l’aprovació d’una secció de socors aprofitant les lleis resultants de la Revolució de 1868. L’any 1913 també es crearà una cooperativa d’adobs.
El doctor Luís M. Rosado, a L’associacionisme a Sueca (1841-1930), explica com es fomentarà per tots els mitjans la instrucció de les classes populars seguint els principis krausistes de destacats membres de l’associació. I per a facilitar el propòsit, es crearan dos branques de la institució: la recreativa i la instructiva.