També és una etapa complexa a causa de l’adolescència. Però l’aprenentatge ve de lluny i l’autonomia, els hàbits i la responsabilitat de què parlàvem en etapes anteriors es posen a prova.
Els valors prenen forma i els nostres xiquets i xiquetes, que ja no ho són tant, participen activament en l’entorn social: jornades de convivència amb els amics d’AFASU o participació en el projecte Sueca Saludable, colze a colze amb entitats locals per la reducció de l’estigma de la malaltia mental.
I també dins del centre: cooperativament dins de la mateixa aula, acompanyant els més menuts o esdevenint mestres de cerimònies i formant part de l’organització de moltes de les activitats de centre: Festival, Comiat, Catacross… davant dels companys i companyes, professorat i famílies. Estan preparats.
Hem de canalitzar tanta energia i l’esport es torna una necessitat (continua el programa Esport+1), però també pot ser una manera d’expressió i creativitat com comprovàrem durant el projecte Dansa a les Escoles.
La Setmana de la Ciència o la Setmana de les Lletres ens acosten d’altra manera a l’àmbit acadèmic i qualsevol ocasió és bona per entrenar les competències més enllà dels àmbits científic, tecnològic, humanístic o artístic; com l’expressió oral i escrita dins del Pla de Foment de Lector.
A les tutories de totes les etapes s’hi afegeixen les sessions d’assessorament individual, familiar i grupal del Departament d’Orientació en vista a la continuïtat formativa en acabant l’etapa; un acompanyament que en moltes ocasions continua anys després
S’hi afegeix el francés, com a segona llengua estrangera, i el mateix centre realitza proves homologades del nivell bàsic A2. Els nivells superiors també poden ser examinats al mateix centre aprofitant que som centre examinador de Cambridge English.
La metodologia anirà adaptant-se a les característiques canviants de l’alumnat: treball cooperatiu, aprenentatge basat en projectes, actuacions d’èxit com les tertúlies dialògiques o una metodologia activa que va agafant cada vegada més importància quan trau l’alumnat de l’aula i l’enfronta a situacions reals i a la construcció del seu propi coneixement.