PRIMERA SETMANA DE LA CIÈNCIA A L'ESCOLA JARDÍ

LA SETMANA DE LA CIÈNCIA: CINEMA I LITERATURA, MÉS FOTOS I MÉS CIÈNCIA!

Tal com déiem l'altre dia, la ciència té molt a veure amb la literatura i amb el cinema perquè tot està connectat. Sense anar més lluny, hui mateix anava donya Carmen amunt i avall per totes les classes recordant-nos que s'acabava el temps per a batejar una estrella amb el nom de Cervantes a la constel·lació Ara!

Per això, hem volgut recopilar els llibres relacionats amb la ciència que hem començat a treballar en diferents assignatures, així com les pel·lícules que hem tingut oportunitat de veure al planetari i que van deixar bocabadats als més menuts que no s'acabaven de creure què estava passant.

 

 

I parlant dels més menuts, podeu trobar algunes imatges molt divertides al nou àlbum de fotos Setmana de la Ciència 2015 de la Galeria d'Imatges, on encara haurem d'afegir alguna activitat més, com les esperades Rutes Matemàtiques organitzades per la Universitat de València que es portaran a terme la setmana que ve amb els alumnes de 3r i 4t d'ESO.

I si a algú se li ha fet curta la Setmana de la Ciència, paciència (que és la mare de la ciència) que segur que tornarà. La Ciència mai s'acaba, i de científics, ja hem vist que tenim un bon planter a l'Escola Jardí. Fins aleshores, salut i bona ciència!

 


LA SETMANA DE LA CIÈNCIA A SUECA TELEVISIÓ

 

 


DISSECCIÓ DEL NÚMERO PI

Cintes de Moebius, paradoxes, codis QR i Frink, el científic de la sèrie dels Simpson; fins i tot, "piemes" i "pifilologia", variants de la poesia i la filologia inspirades pel número Pi... Tot això i més ha tingut cabuda esta vesprada en una interessantíssima xarrada impartida a 1r d'ESO per l'antic alumne de l'escola i doctor en Matemàtiques Juanmi Ribera al voltant de les matemàtiques i la seua presència quotidiana; imperceptible, de vegades, de tan important que és. Un luxe per a l'escola haver-lo tornat a tindre entre nosaltres.

Molts dels nostres joves científics segur que s'han quedat amb algun dels seus il·lustratius exemples per a sempre. Però no han estat les seues paraules l'única experiència memorable amb què han tornat a casa esta vesprada... Només cal que veieu les imatges de la dissecció que han portat a terme seguint les instruccions de donya Fani i donya Sales per fer-vos-en una idea. Impressionat la destressa: com si hagueren estat disseccionant tota la vida!

 

 


1R I 2N D'ESO A L'ESCOLA DE LA CIÈNCIA DE VALÈNCIA

Profitós el matí electrostàtic dels alumnes de 1r i 2n d'ESO que han visitat la Escuela de Ciencia a València per assistir a una xarrada, portar a terme un parell d'experiments i, principalment, familiaritzar-se amb les maneres i el mètode científic.

No us ho explicarem tot ara -- coses de científics -- només que aquesta escola comparteix el codi genètic de la Setmana de la Ciència que ara celebrem a l'Escola Jardí; pregunteu als expedicionaris, que fins i tot han portat una mostra d'ADN... de plàtan!

I encara hi haurà algú de vosaltres que es preguntarà què hi feien les més lletraferides de les professores d'ESO: Francis, Carmen i Cari entre pipetes Pasteur i microscopis; com si no tinguera res a veure la ciència amb la literatura o el cinema... Ho sabreu molt prompte!

 


4T D'ESO I LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

Si hi ha un grup d'alumnes que està fent-se mereixedor d'un reconeixement especial durant la Setmana de la Ciència és 4t d'ESO, que comandants per Donya Sales està recorrent kilòmetres per totes les classes amb els seus experiments de campanya.

A la foto veiem un dels equips: Adrià, Álvaro, Christian i Rafa a la classe de primer d'ESO amb una aplicació insòlita de la col bollida: qui haguera pensat que anava a resultar ser un mètode infal·lible per a mesurar l'acidesa d'algunes substàncies com el café, la coca cola o l'aigua d'una piscina! 

 


MARIO, ESTALMAT I LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

Estalmat és un projecte que sorgeix de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales amb la finalitat de detectar, orientar i estimular el talent matemàtic de xiquets de 12 a 13 anys sense extraure'ls del seu entorn a partir d'una sèrie d'activitats ludomatemàtiques i extracurriculars els dissabtes. El projecte va arribar a la Comunitat Valenciana l'any 2007 amb el suport de la Universitat de València, la Universitat d'Alacant i la SEMCV (Societat d'Educació Matemàtica Al-Khwarizmi).

 

Des d'aleshores, a la Comunitat Valenciana cada any se seleccionen 25 alumnes perquè desenvolupen el seu potencial, tot fomentant la seua vocació científica. Enguany, estem especialment contents perquè dins d'aquesta selecció de joves matemàtics hi ha Mario de 1r d'ESO!

La inauguració del curs va tindre lloc fa unes setmanes a la Sala Charles Darwin de l’Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna i la conferència d’obertura, de caràcter divulgatiu, va anar a càrrec de la professora Elena Thibaut amb el títol ‘Faça’s la llum”.

Entre els assistents, a més de Mario, hi havia Juanmi Ribera, antic alumne de l'escola, professor del programa Estalmat i membre de la Societat d'Eduació Matemàtica Al-Kharizmi a qui tots coneixem gràcies a les Olimpíades Matemàtiques de les darreres edicions, com a organitzador i preparador.

De Mario, podem aprendre cada dia. De Juanmi i de la seua passió que s'encomana per les matemàtiques podran gaudir els alumnes de 1r d'ESO el dijous amb una xarrada feta amb motiu de la Primera Setmana de la Ciència que ara celebrem a l'Escola Jardí de l'Ateneu. Enhorabona, especialment, a Mario; i també a tots nosaltres, perquè en última instància, com ens recorden els creadors d'Estalmat, del potencial dels més joves depén el desenvolupament cultural i social del país. I per què no? També la seua felicitat.

 


JOVES I PERIODISTES: SALES I LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

Sense oblidar-nos (de moment) de les intrigues de la senyo Rosana, altra professora que en té per a omplir un llibre és donya Sales, qui enguany va de bòlit amb l'organització de la Setmana de la Ciència. Amb tot, els nostres implacables reporters Antonio, Aroa i Mariella han sabut trobar un lloc dins la seua agenda per fer una excel·lent entrevista de la cap del Departament de Ciències de l'Escola Jardí.

- Abans de res i per començar, per què és la ciència tan important?

- La ciència està en tots els llocs de la nostra vida, quan vas a fer la compra o quan utilitzes les noves tecnologies; allà on anem ens trobem amb la ciència.

- I per què decidires convertir-te en una mestra de ciències?

- Des de xicoteta m'agradaven les matemàtiques i els experiments, i sempre he tingut molta curiositat de saber d'on vénen les coses. Per altra banda, m'ho passe molt bé ensenyant els xiquets.

- Com se't va ocórrer organitzar la Primera Setmana de la Ciència a l'Escola Jardí?

- Sabia d'experiències paregudes en altres llocs on he estat i pense que és una bona manera de divulgar la ciència per a que arribe a tots. De vegades, la ciència queda una miqueta arraconada perquè algunes assignatures, com les matemàtiques per exemple, no acaben d'agradar als xiquets d'entrada. Volíem fer alguna cosa que els agradara i despertara eixe esperit científic que tot ells tenen. Per això vam proposar de fer la primera Setmana de la Ciència i esperem que la continuen moltes més

- Ho vas plantejar i després t'han anat ajudant o com va ser?

- Ho plantejàrem des del Departament de Ciències i ens comboiàrem de seguida per fer pinya i tirar-la endavant entre tots.

- En què consistirà la Setmana de la Ciència?

- Durant una setmana anem a fer molts experiments divulgatius que els alumnes de 4t d'ESO s'encarregaran de posar en pràctica per totes les classes. I amb materials que tindrem a mà, explicarem les lleis físiques, la pressió, la temperatura i les lleis químiques. I farem que arribe a tots els nivells; des dels més menuts d'Infantil passant per Primària, fins als seus companys de Secundària.

- Quina és l'activitat que més t'agrada de totes les que anem a fer?

- Jo pense que la més espectacular de totes serà el planetari que muntarem a la sala polivalent. Es tracta d'un planetari molt gran des d'on veurem pel·lícules en 3D sobre l'origen de la vida, l'espai i l'astronomia.

- Una de les excursions que farem serà a l'Escola de la Ciència de València. Què és exactament?

- Es tracta d'una escola independent que han creat un grup de científics on cada setmana organitzen tallers per a xiquets acostant la ciència als més menuts. Hi veurem una obra de teatre científic: "La música de las neuronas".

- També hem sentit que anem a disseccionar un peix? Quina finalitat té això?

- Estudiarem els òrgans interiors del peix per veure com respiren, com fan la digestió. És una pràctica de Biologia que portarem a terme aprofitant la Setmana de la
Ciència.

- També ens han parlat de Juanmi Ribera que vindrà a fer-nos una xarrada relacionada amb les matemàtiques? Qui és Juanmi, exactament?

- Juanmi és un antic alumne, molt bon alumne, qui té la carrera de Matemàtiques. En realitat, és doctor en Matemàtiques i ja ha estat en alguna ocasió a l'escola en relació a les Olimpíades Matemàtiques. De fet, va ser ell qui ens va animar a què fórem seu comarcal i provincial fa un parell de cursos. Per això li vam proposar que vinguera a parlar-nos de les matemàtiques en la vida quotidiana i les seues aplicacions; el que moltes vegades en pregunteu a classe: "i això per a què ens serveix?". Doncs ell ens demostrarà que les matemàtiques són molt útils en el dia a dia als alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO.

- Fa poc hem acabat de llegir el llibre "El Eclipse" que ens ha agradat molt. Voldríem saber per què el vas triar?

- Vaig estar buscant un llibre que tinguera a veure amb la ciència i que fóra apropiat per a 1r d'ESO, em va sorprendre com explicava el tema dels eclipsis dins d'una trama d'assassinats i vaig pensar que això podria cridar-vos l'atenció. La idea és que us agrade llegir, tant la literatura que recomanen a les assignatures de castellà, valencià o anglés com lectures d'un nivell científic que poden completar la vostra cultura i els vostres coneixements. Des del Departament de Ciències també
intentem promoure l'hàbit de la lectura.

- Qui més forma part del Departament de Ciències?

- El departament el formen Fani, Marta, Óscar, en Julià (encara que dóna només unes poques hores d'informàtica) i jo mateix, enguany com a cap de departament.

- Moltes gràcies per l'entrevista.

- A vosaltres.

 


SETMANA DE LA CIÈNCIA: PROGRAMA

 

 


"GATOS CON BATAS" A LA SETMANA DE LA CIÈNCIA

Dins de la Setmana de la Ciència, una de les activitats que més ha despertat la curiositat ha estat el desembarcament d'uns personatges molt especials, els "Gatos con Batas".

Hi ha qui diu que són uns científics tirant a artistes i altres, uns artistes tirant a científics; el cas és molt prompte que visitaran l'escola amb moltes ganes de  fer arribar la Ciència als més menuts de la manera més divertida; explicada amb contes, jugant i fent volar aquella imaginació i creativitat dels xiquets que mai s'acaba.

Si voleu conéixer-los una miqueta més, podeu visitar la seua pàgina web: www.gatosconbatas.com

 


INAUGURACIÓ DE L'HORTET ESCOLAR - SETMANA DE LA CIÈNCIA 2015

Inauguració de l'Hortet Escolar, una activita prèvia de la Setmana de la Ciència 2015 que ha resultat ser tot un èxit! Us adjuntem la crònica de dos dels intrèpids reporters de primer d'ESO, Carles i Xavi, que en van fer el seguiment amb reportatge fotogràfic inclós.

"Amb motiu de la Setmana de la Ciència, els xiquets d'Infantil i de Primària han plantat un hortet a l'entrada principal de l'escola.

Els xiquets d'Infantil anaven passant curs per curs, encara que pareixia que els xiquets sabien plantar millor que elles. La senyo Rosana encara deu tindre terra en les butxaques. Alguns dels xiquets estaven tan acomboiats que pensaven que les plantes creixerien aquella mateixa vesprada.

A l'hortet podem trobar bròcoli, coliflor, encisam, ceba i alls porros entre d'altres. Alguns dels alumnes de tercer també han participat ajudant a muntar i a transportar l'hort.

Carles i Xavi"

Si hem de fer cas de les paraules de Carles i Xavi, la senyo Rosana no passarà a la història per la seua destressa agrícola; però si per moltes altres coses.

No us desvelarem el secret que guarda a les butxaques, deixant de banda la terra de l'hortet; però sí que us podem dir que hui mateix a la vesprada en duia alguna entre mans amb altres companys de Carles i Xavi: Mar, Clara, Marta, Candela i Raül... i fins ací podem llegir. En tindreu notícies.

 


5É DE PRIMÀRIA, UN CURS PLURICEL·LULAR

Continuen els preliminars per a la Setmana de la Ciència que tenim a tocar de mans. En aquesta ocasió, visitem els pluricel·lulars alumnes de 5é de Primària, qui a més d'haver participat en el famós hortet del jardí de l'escola, ens han volgut ensenyar el seu planter de cèl·lules particulars. Podeu trobar-ho a la Galeria d'Imatges de la web.

 

 


 CARTELL SETMANA DE LA CIÈNCIA 2015

Estimades famílies i amics de l'escola,

Com molts de vosaltres haureu sentit ja, del 26 al 30 d'octubre celebrem la Primera Setmana de la Ciència a l'Escola Jardí, amb un munt d'activitats de divulgació científica per a tots els nivells educatius: Infantil, Primària i Secundària.

Hi haurà sessions de portes obertes per a les exposicions de treballs científics, rutes matemàtiques per València, experiments, inauguració d'un hortet escolar, tallers científics a càrrec dels alumnes de 4t d'ESO a dins i a fora de l'aula, lectures, excursions, xarrades, jocs... Tot un ventall de possibilitats a l'abast dels més menuts... i també dels més majors de l'escola; perquè la ciència no entén d'edats.

En l'edició d'enguany l'astronomia tindrà un protagonisme molt especial, de fet, una de les activitats estrella serà la instal·lació d'un planetari al centre per al visionat de documentals interessantíssims i en tres dimensions. Altra de les activitats estel·lars serà el desembarcament d'uns científics molt especials que faran les delícies dels més menuts; uns gats amb bates blanques que ens explicaran la ciència de la manera més divertida, com qui conta un conte!

Mentre anem comptant els dies que queden i a l'espera d'anar coneixent tots els detalls, us avancem el cartell d'unes jornades tan especials.

Benvinguts a la Ciència!

gf